Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Anyák napja

Az anyákat szerte a világon ünneplik, bár ennek napja országonként eltérő. Hazánkban ez egy mozgó nap, ugyanis május első vasárnapján ünnepeljük. Ebbe a kategóriába összeválogattuk Nektek termékpalettánkból azokat a csokrokat, virágokat és a hozzá illő dekor zöldeket amik népszerűek ilyenkor. Ezek segítségével elkészíthetitek a megálmodott, készítményt: csokrot, kopogtatót, kaspós/padlóvázás dekorációt, akár egy díszes képkeretet és megannyi más gyönyörű ajándékot amivel kedveskedni lehet az Édesanyáknak.

Rendezés:

Története az ókori Görögországig nyúlik vissza, a Rheának (istenek anyja) tartott tavaszi ünnepségek során az édesanyákat is köszöntötték. A történelem során többször voltak hasonló ünnepek. 

Az Anyák vasárnapja az 1600-as évektől keresztény vallási ünnep volt és a Húsvétot követő negyedik vasárnap tartották. A családjuktól messze dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy családjukkal, édesanyjukkal töltsék az időt. A látogatás előtt elkészítették az anyák süteményét, a Simnel-tortát vagy Simnel-kenyeret amelyet 11 db marcipángolyó díszített és sok aszalt gyümölccsel készült. Ez nem összekeverendő az amerikai/kanadai Anyák napjával.

Az Egyesült államokban először 1872-ben ünnepelték, eredetileg a béke napjának tekintették, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket. Majd 1907-ben Anna M. Jarvis próbálta az Anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni, amelynek időpontját május 2. vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Jelképnek a fehér szegfűt választotta. Végül 1914-ben érte el a célját, ekkor lett hivatalosan Anyák napja ez a nap.

Magyarországon először 1925-ben tartották meg, az ötletet egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői gondolták úgy, hogy a "a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik", ezért előkészültek, hogy országosan is bevezessék ezt a gyönyörű ünnepet.

Közben kaptak az alkalmon a virágkereskedők, üdvözlőlapgyártók, cukorka- és ajándékkereskedők, akik Európában is népszerűsíteni kezdték az Anyák napját, amelynek köszönhetően gyorsan népszerűvé vált. Az eredeti ünnephez képest  – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás irányába.